expiratie

Vrijdag is een belangrijke beursdag.
Iedere derde vrijdag van een maand expireren maand- en weekopties en dagelijks de dag opties.
Hieronder in de tabel zien we de dag opties A1, A2 enz. Op vrijdag zijn er geen dag opties, want op vrijdag expireert de week optie AX week 1, AX week 2 enz. Maar er is geen AX week 3, die bestaat niet, want dat is de derde vrijdag van de maand en dan expireren de maand opties. (mocht een vrijdag een bijzondere dag zijn dan verschuift de expiratie naar de donderdag ervoor)

Hoe wordt de expiratiekoers van de AEX berekend?
Op vrijdagmiddag tussen half vier en vier wordt het gemiddelde genomen van de stand van de AEX op elke hele minuut.

expiratieberekening

Handelen in opties die expireren
Aandelenopties blijven verhandelbaar tot het slot van de markt, om 17.30 uur. (marketmakers houden vaak een iets langere tijd aan). Zorg er wel voor dat u posities tijdig sluit of doordraait, tenzij u juist wel een assignment wilt. Tegen het einde van de handel droogt de liquiditeit vaak op en kunt u duurder uit zijn doordat u uw positie moet sluiten of doorrollen.
Indexopties sluiten om 16.00 uur, hier hoeft u verder niets aan te doen, die worden cash afgehandeld (cash settlement). Het zou wel verstandig zijn om index opties net voor 16 uur te sluiten, want als uw broker dat voor u gaat doen komen er vaak extra kosten bij.

Doorrollen van opties
Wanneer u een in-the-money call of put heeft die in gevaar komt dan kunt u deze doorollen. U kunt bij de meeste brokers een combinatie-order opgeven waarmee u de aflopende optie sluit en een nieuwe serie (voor de volgende dag, week of maand opent).

Open interest
In tegenstelling tot aandelen, waarbij het aantal altijd (bij uitgifte) vaststaat bestaat er bij opties geen maximum aan uitstaande contracten. De hoeveelheid opties ontstaat door vraag uit de markt. Koopt een belegger 5 opties, dan neemt het aantal uitstaande callopties met 5 stuks toe. Het totaal aantal uitstaande optie contracten per serie wordt Open Interest genoemd.
Met Open interest wordt bedoeld in welke optie series grote posities openstaan. Vroeger wilden optiehandelaren graag dat bijvoorbeeld rond expiratie de AEX sloot op een niveau waarop partijen met opties short zaten. Tegenwoordig is er meer en meer sprake van schermenhandel (computerhandel-flitshandel), dat werkt uiteraard veel sneller maar je ziet ook meer manipulatie. Als particuliere belegger kunt u nauwelijks iets met de Open interest.  U weet namelijk niet waar en hoe die grote posities openstaan.

Moneyness
Dit is de verhouding van de uitoefenprijs van een optie tot de koers van de onderliggende waarde.
Wanneer de uitoefenprijs van een calloptie onder de huidige koers van de onderliggende waarde ligt is de optie in the money (ITM)
Bij een putoptie is de optie itm indien de uitoefenprijs boven de huidige koers ligt.
De premie van itm opties is opgebouwd uit intrinsieke waarde en een stukje verwachtingswaarde.

Een optie waarvan de uitoefenprijs gelijk is aan de koers van de onderliggende waarde is at the money (ATM). Bij een atm optie heeft de premie geen intrinsieke waarde en is deze volledig opgebouwd uit verwachtingswaarde. Bij een calloptie waarvan de uitoefenprijs boven de huidige koers ligt, is sprake van een out of the money optie. Een putoptie is out of the money indien de uitoefenprijs onder de huidige koers ligt. Ook de premie van otm opties is volledig opgebouwd uit verwachtingswaarde.

Vergelijking AEX koers – Future
De AEX future (FTI) wordt als volgt berekend: AEX + rente – dividend = FTI.
Anders gezegd: voor een future wordt de rente over de waarde van de AEX berekend tot en met die einddatum, minus het over de AEX-aandelen uitgekeerde dividend. Doordat de rente tegenwoordig zo extreem laag is en de dividenden in verhouding hoog komt de future vooral in de dividend maanden lager uit dan de AEX zelf.

Afhandeling future
Een future loopt om 16.00 uur af en wordt op dezelfde manier gesettled als een indexoptie. Marktpartijen die grote posities in de AEX hebben openstaan handelen vaak de futurespread: ze draaien hun oude futures door naar de nieuwe future. Dat is om er voor te zorgen dat ze na expiratie van de oude opties/future de posities hetzelfde zijn. Een andere manier om dat te doen is door het kopen of verkopen van aandelenmandjes, die de onderliggende AEX vertegenwoordigen. Er wordt dan precies op de minuut nauwkeurig een mandje aandelen ter waarde van de AEX gekocht. Vaak spreekt men over een koop- of een verkoop expiratie. Bij een koop expiratie kopen optiepartijen per saldo aandelen, zodat de koersen tussen half vier en vier omhoog gaan. Bij een verkoop expiratie is dat natuurlijk andersom. Dit is op het scherm tijdens de expiratie soms heel goed te zien wanneer er zo`n mandje wordt verhandeld.

Pin Risk of early excercise
Pin Risk is het risico dat u loopt wanneer u een optie short zit waarvan koers van de onderliggende waarde vlak bij de uitoefenprijs van die optie ligt. U weet dan niet of die optie wel of niet uitgeoefend gaat worden en wat uw positie na expiratie is.